Gordon Moore laptoppal

Több mint fél évszázaddal ezelőt, 1965 április 19-én, nagyjából három és fél évvel az Intel megalakulása előtt Gordon Moore, a Fairchild Semiconductors fejlesztési részlegének akkori vezetője az Electronics c. magazin számára írt cikkében évtizedekre előre megjósolta az elektronika, azon belül a számítástechnia fejlődésének távlatait. E megfigyelésen alapuló jóslat kiállta ötven év próbáját és még ma is alkalmazható a fejlődés ütemének leírására. A későbbiekben jóslata Moore törvényeként vált közismertté.

Miről szól Gordon Moore törvénye?

A felismerés lényege az volt, hogy a számítógépes csipekben az egy négyzetcentiméterre bezsúfolható tranzisztorok száma évente megduplázódik. Úgy gondolta, hogy ez a fejlődési ütem legalább tíz évig tartható.

Később, az Intel társalapítójaként szerzett tapasztalatok birtokában 1975 változtatott a képleten, és a kétszereződés időtartamát két évre módosította. Ehhez azonban máig nem nyúlt hozzá, és az idős mester úgy véli, a következő ötven évben sem lesz szükség módosításra:

kétévente a tehnológia fejlődés a miniatűrizálás terén megduplázza az egy területegységen elhelyezhető egységek számát.

A Moore-törvény eleinte csak leírta a világban megtapasztalható fejlődést, később az iparág nagyjai rájöttek, hogy aki nem követi a jóslatban leírt tempót, az alul fog maradni a technológiai versenyben.

Gordon Moore 1968 augusztusában az egyik alapító tagja volt az Intelnek, amely azóta a világ legnagyobb processzorgyártójává nőtte ki magát. Kezdetben vezérigazgató-helyettesként, 1975-1979-ig elnök-vezérigazgatóként, 1987-ig vezérigazgatóként dolgozott az Intelnél - ekkor váltotta fel a cégnél a magyar származású Andy Grove. Moore évekkel ezelőtt visszavonult, most a cég tiszteletbeli elnöke címet viseli.

Hogyan született a Moor-törvény?

Tovább»